Onzichtbare naden door ‘cosmetisch’ puntlassen van dun plaatwerk

Bij GOMA zien we steeds vaker dat bedrijven binnen de metaalindustrie het uiterlijk van hun producten net zo belangrijk vinden als de functionaliteit. Een perfect voorbeeld hiervan is een recente projectaanvraag waarbij de puntlas onzichtbaar moest zijn vanaf de buitenkant van het product.

Wat is puntlassen?

Puntlassen, ook bekend als weerstandslassen, is een traditioneel proces voor het verbinden van dun plaatwerk zonder toevoeging van materiaal. Het proces werkt door lagen plaatmateriaal te klemmen tussen twee elektroden en kortstondig een sterke elektrische stroom door te sturen. Hierdoor smelt het materiaal op de deelnaad en ontstaat er een puntvormige las. De sterkte van deze puntlassen wordt altijd getest met een peltest om de hechting te verifiëren.

Innovatief en efficiënt

Met behulp van de Laskar Puntlastechniek hebben we een efficiënte methode ontwikkeld om dun plaatwerk te puntlassen. Dit proces, dat wij ‘cosmetisch puntlassen’ noemen, maakt het mogelijk om onzichtbare puntlassen te realiseren zonder nabewerking. Hierdoor kunnen we plaatwerk vanaf 0,6 mm nauwkeurig en betrouwbaar lassen.

Goma

Moderne inverter puntlastechniek

Voor cosmetisch puntlassen maken wij gebruik van een Tecna puntlasmachine met moderne middenfrequent inverter puntlastechniek. Deze techniek zorgt ervoor dat zelfs bij dun plaatwerk van 0,6 mm geen puntlas zichtbaar is aan de buitenkant van het product. De inverter stroombron, die tot 1000 Hz kan omzetten in plaats van de 50 Hz bij traditionele machines, maakt het proces sneller en gecontroleerder. Dit resulteert in minimale warmteontwikkeling en een constant lasresultaat zonder vervorming.

Investeren in innovatie

Puntlassen is al jaren een beproefde techniek. Dankzij nieuwe ontwikkelingen, zoals de middenfrequent inverter puntlastechniek en de mogelijkheden voor een volautomatisch proces, kiezen steeds meer bedrijven voor cosmetisch puntlassen van dun plaatwerk. Bij GOMA blijven we continu ontwikkelen en innoveren om het verschil te maken, ook op het gebied van lastechniek.

Meer weten?
Wilt u meer weten over cosmetisch puntlassen of bent u benieuwd naar de oplossingen voor uw product? Neem dan contact op met onze productspecialisten. Wij denken graag met u mee!