Zwenkbuigmachine: complexe buigingen zonder gereedschap

Bij het ontwerpen en produceren van een product spelen zowel functionaliteit als kwaliteit een belangrijke rol. Daarnaast besteden we veel aandacht aan de uitstraling van het product. Plaatwerk dat zichtbaar is aan de buitenkant moet vaak perfect rond gebogen zijn, wat betekent dat de radius vloeiend moet zijn en de verschillende buigstappen onzichtbaar moeten zijn.

Voor het buigen van complexe vormen maken we bij GOMA gebruik van een zwenkbuigmachine. Vooral bij producten die in kleine series worden geproduceerd en waarbij extra gereedschappen niet wenselijk zijn, biedt deze machine een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.

De techniek

Eén van de technieken om plaatwerk te buigen is het radius-stap-buigen. Door het plaatwerk in stapjes aan te voeren en telkens iets te buigen, ontstaat een vloeiende radius. Hoe meer stappen er worden gebruikt, hoe vloeiender de radius (links). Dit proces is technisch uitdagender en kost meer tijd om goed uit te voeren, maar levert een perfecte ronding op. Met een kantbank (rechts) zou deze nauwkeurigheid onmogelijk te realiseren zijn.

Geautomatiseerd proces

Door het buigproces te automatiseren, minimaliseren we de kans op fouten en zijn er minder medewerkers nodig. De machine maakt alle rondingen zonder extra gereedschappen, wat de kosten aanzienlijk verlaagt, vooral bij de productie van kleinere series. De korte steltijden maken de machine zeer geschikt voor kleine series, mits er zicht is op herhaalorders. Staal tot 3 mm dik en RVS tot 2,2 mm kunnen over de volledige lengte van onze zwenkbuigmachine (3123 mm) gebogen worden.

Bent u benieuwd naar meer mogelijkheden? Neem dan contact op met onze productspecialisten.