Verschillende lastechnieken & de bijbehorende voordelen

Het automatiseren van laswerk biedt aanzienlijke voordelen binnen de plaatbewerkingsindustrie. Door gebruik te maken van lasrobots, zijn minder technische vakmensen nodig en wordt toch een hoge kwaliteit en nauwkeurigheid gegarandeerd.

Onze lasrobots passen verschillende technieken toe, waaronder TIG-lassen, MIG/MAG-lassen, CMT-lassen, puntlassen en stiftlassen. We nemen u graag mee in de mogelijkheden van deze lasdisciplines en de bijbehorende voordelen.

Uw voordelen op een rij:

Het inzetten van lasrobots met verschillende lastechnieken leveren de volgende voordelen op:

  • Hogere lassnelheden met grote precisie
  • Constante en hogere kwaliteit
  • Lasmogelijkheden voor dun plaatmateriaal
  • Minder nabewerking dankzij nauwkeuring laswerk
  • Geschikt voor zowel grote als kleine series

Ons voordeel:

  • Onze collega’s lopen geen risico op lasogen, lasrook of verbrandingen.

Cold Metal Transfer

CMT-lassen

CMT-lassen staat voor Cold Metal Transfer, waarbij zeer weinig warmte wordt toegevoegd tijdens het lassen. Hierdoor kunnen robots dun plaatmateriaal (vanaf 0,8 mm) lassen zonder doorbranding of vervorming. Bovendien spettert CMT-lassen nauwelijks, wat zorgt voor nette producten en minder nabewerking.

Onze lasafdeling

Onze lasafdeling beschikt over twee robots die gebruikmaken van het CMT-proces. Een van de CMT-lasrobots is een vaste robot in combinatie met een draaitafel, waardoor de lasrobot continu kan werken zonder onderbreking.

Bekijk de video van onze ‘Yaskawa MA2010 Floor’ lasrobot om het CMT-proces in actie te zien.

De lasrobot bevindt zich in een cel met ruimte voor zes mallen. Dankzij een scherm kunnen operators veilig werken terwijl de robot in een andere cel aan het lassen is. De mallen worden geplaatst op een manipulator die 180 graden kan draaien, waardoor zowel de robot als de operator gemakkelijk toegang hebben tot alle kanten van het product.

 

MIG/MAG- en TIG-lassen

Naast CMT-robots hebben we ook een lasrobot die gebruikmaakt van het MIG/MAG-proces (Metal Inert Gas en Metal Active Gas). Dit proces is ideaal voor zwaarder laswerk. Deze lasrobot kan ook omgebouwd worden voor TIG-lassen, waarbij een constante stroom wordt gebruikt.

Met onze lasrobots maken we halffabricaten voor producten zoals stoelen, grote ketels en behuizingen. Onze offline geprogrammeerde software zorgt ervoor dat de robot de laswerkzaamheden zelfstandig en geautomatiseerd kan uitvoeren.

Punt- en stiftlassen

Onze puntlascellen bevatten twee robots met puntlastangen. Bij puntlassen worden lagen plaatmateriaal tussen elektroden geklemd, die een stroomsterkte doorgeven om het materiaal aan elkaar te smelten. Deze techniek wordt vooral gebruikt voor dunne metalen platen. Bij GOMA automatiseren we zowel punt- als stiftlassen, bijvoorbeeld voor behuizingen van koffiezetapparaten en cv-ketels.

Productspecifieke lasmallen

De mallen voor onze lasrobots worden in onze eigen gereedschapsmakerij gemaakt. Het plaatwerk wordt in de mal bevestigd, waarna de robotarm nauwkeurig langs meerdere assen beweegt om het laswerk uit te voeren. Dit garandeert een consistent eindresultaat, zelfs op moeilijk bereikbare plekken.

Ontdek onze mogelijkheden
Lassen is een van de bewerkingen die GOMA aanbiedt, zowel handmatig als gerobotiseerd. Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen? Neem contact op met onze productspecialisten en engineers. We denken graag met u mee over hoe wij uw organisatie het best kunnen ontzorgen, zodat u zich kunt focussen op uw core business.